Vilket år! – Årskrönika 2012

Detta bildspel kräver JavaScript.

Foton i bildspelet: Ove Rahm, Bernt Josephson, Nilla Wermstedt, Eino Saikkonen och Erkki Saikkonen

Januari

Året startar som vanligt med Kurslitteraturutskick till ett par högskoledistanskurser i mitten av januari. Vi sitter kvar i vår källarlokal på Kalmarvägen i Rimforsa, men letar efter nåt större, bättre och ändamålsenligare, där vi även kan visa fotoutställningar och kanske även ha en kaféhörna på sikt. Men Rimforsa är inte stort och gott om bra lokaler är det ont om. Mot slutet av månaden ljusnar det dock lite i denna fråga…’den enas död, den andres…’

Februari

I början av februari arrangerar vi en bildföreläsning med fågelfotografen Brutus Östling tillsammans med Kinda kommuns Kultur och Fritid. Välbesökt och uppskattat. Kul när det faktiskt är lönt att arrangera sånt …i Rimforsa…en onsdagskväll i februari.

Den 11 februari arrangerar Camera Natura den första Naturfotodagen i Västerås. Vi är naturligtvis med och har fotoboksförsäljning i utställardelen på Aros Congress Center mitt i centrum. Många besökare och det verkar även finnas ett uppdämt behov av just fotoböcker i Västerås. Ett riktigt lyckat arrangemang…grattis Camera Natura.

Bara en vecka senare, den 18  februari, är det dags för nästa evenemang; Naturfotofestivalen i Arvika, som arrangeras vartannat år och vi är med för andra gången.

Våra diskussioner om nya lokaler intensifieras efter att det varit konkursauktion på den tidigare verksamheten på Skolvägen 1. Vi har ju tidigare sett potentialen i lokalen, men nu när lokalen är helt tömd ser man att detta kommer att bli näst intill perfekt för oss. Större och rymligare, ljusare och med ett bättre läge i samhället och dessutom i samma fastighet där vi sedan tidigare har haft vårt lager.

Mars

Mer naturfoto blir det på Skånsk Naturfotofestival i Hässleholm, som vi är med på för tredje gången. Arrangeras i det häftiga Kulturhuset vid järnvägsstationen mitt i centrum. Tyvärr verkar det bli ett uppehåll för denna festival 2013.

Kontraktet för den nya lokalen skrivs i början av månaden och nedpackningen av böcker påbörjas, eftersom vi har butiken stängd mars-april. Vi har ju dessutom klart med att öppna ny butik i Borås, på Abecita konstmuseum i mitten av april och ett par mässor/festivaler i april, så nedpackningen sorteras upp lite anpassat.

April

Den 1 april får vi tillträde till vår nya lokal på Skolvägen 1 i Rimforsa och en intensiv period startar med att få lokalen i ordning till den planerade öppningen i början av juni…som vi sedermera justerar till den 19 maj. Butik, kontor och plocklager ska flyttas, lokalen ska inredas med nya utställningsväggar och en första utställning ska hängas.

Inte nog med att vi flyttar vår egen butik, vi öppnar även en ny butik hos Abecita Konstmuseum i Borås den 21 april i samband med deras nyinvigning av lokalerna som öppnats upp för alla besökare. Den fantastiska samlingen med fotografier från Lars och Karin Hall visas som första utställning.

27-28 april arrangeras den första Företagarmässan i Kisa på några år. En väldigt lyckat och välbesökt mässa med möjlighet till mycket kontaktskapande och nätverkande.

Det var även bråda tider för vår reklambyrå Stegra med att ta fram nytt material till skyltar, utställningsaffischer etc.

Maj

5-12 maj är vi på Fotofesten i Åmål med bokförsäljning i Kulturmagasinet. Vi hinner även med en sväng runt på de flesta av utställningarna innan de öppnar. Efter invigningen är det bråttom hem för att fortsätta med iordningställandet av lokalerna, men en liten spaning i Mullsjö hinns med för att kolla in lokaliteterna inför Photofestivalen i början av juni. Men en av oss måste ju även stanna i Åmål för att sköta försäljningen där under hela Fotofesten.

Våra nya lokaler blir klara lagom till invigningen, mycket tack vare hjälp av Kenneth Sjöblom som snickrar utställningsväggar och bokhyllor, Magnus och Erik Johansson som riggar belysning och Bernt Josephson som jobbar med utställningen Falcköga.

SVT Östnytt gör ett ganska långt reportage hos oss dagarna innan invigningen och det visas i TV dagen innan vi öppnar och även Corren slår upp detta stort med ett helt uppslag i Kulturdelen och omslaget i C-delen. Detta har även föregåtts av ett par krönikor och följs upp på måndagen efter invigningen i både Corren och Kinda-Posten.

19 maj har vi invigning av det nya Fotogalleriet och Vernissage av utställningen Falcköga med Bernt-Ola Falcks bilder  från hela hans karriär och olika projekt fram till hans alldeles för tidiga död 2006.  Riktigt välbesökt invigning med kanske 250 besökare som fick lyssna på Bernt Josephson berätta om Bernt-Ola Falck och Kenneth Sjöblom/Line Saanum spela och sjunga. Dagen efter, den 20 maj, hade vi 5års-jubileum av NevaBooks och detta inföll även denna gång med Kindadagen.

Juni

2-6 juni arrangeras Mullsjö Photo Festival för andra gången och vi var naturligtvis på plats med fotoboksförsäljning under hela festivalen. Vårt nya fotogalleri höll vi naturligtvis öppet parallellt med detta. Vi finns med i Mullsjö även under 2013.

Som en liten spin-off av Abecita öppnade vi ett försäljningsställe i Marstrand strax innan midsommar. Det är Strandverkets konsthall som öppnade då och ville ha foto/konstböcker i sin butik. Här visas både fotografi, skulptur, målad konst, textil, glas mm.

Rimforsa marknad hålls alltid första lördagen efter midsommar och samhället fylls med besökare…så även hos oss i galleriet.

Fotoutställningen ”Falcköga” pågår hela månaden

Juli

Fotoutställningen ”Falcköga” pågår nästan hela månaden och vi får pusta ut lite, efter några minst sagt intensiva månader.

Augusti

Augusti ägnas åt Mia Karlsvärd. Den 3 aug är det en välbesökt vernissage på Mia Karlsvärds fotoutställning ‘Ur spättans synvinkel’.

Den 18 aug arrangerar vi en första Fotokurs i våra lokaler, denna gång med Mia Karlsvärd och ett femtontal deltagare från tonår upp mot pensionsålder…alla verkar trivas och bli inspirerade till bättre bilder under denna heldag

Några dagar senare, den 21 augusti, håller Mia en bildföreläsning på samma tema som utställningen och visar bilder från sina  motorcykelresor i bl.a. Indien/Himalaya och USA och visar på likheter men framförallt skillnader.

I slutet av augusti är det åter högsäsong i postordern med kurslitteraturutskick till högskoledistanskurser.

September

Dags för byte av utställning och under september har vi två utställningar parallellt. Dels den historiska ‘Rimforsa i backspegeln’ som samarrangeras med Kinda kommuns Kultur och fritid…mycket välbesökt…och dels Mats Anderssons ‘Fotografi från John Bauers skogar till några sekunders oändlighet’, som egentligen är tre olika utställningar med tillhörande böcker. Mats bilder påverkade besökarna djupt och många kom ganska överrumplade efter att ha tittat på bilderna…detta var inget de sett tidigare och skapade en nyfikenhet på fotografi som konstform.

Hösten är bokmässornas tid, eftersom förlagen släpper många titlar just under hösten. I år var det premiär för en liten bokmässa i Linköping, den 22 september på Biblioteket. Ett lyckat arrangemang som kommer att återupprepas under 2013 och planering pågår.

27-30 september är den stora Bokmässan i Göteborg och vi är på plats en hel vecka med monterbygge och mässa.

Oktober

Utställningsbyte igen. Den 13 oktober är det vernissage på ‘Årets Bild 2012’ som sedan pågår till 18 november. Vandringsutställningen var dubbelbokad, så vi fick lite hastigt ta den stora utställningen som hängt på Malmö Museer i våras. Det var lite plock att hänga alla 123 bilderna, och då fick vi ändå hoppa över en del av bildreportagen pga platsbrist. Starka bilder som påverkade besökarna.

20 oktober öppnade ett nytt fotogalleri i Örebro; Black Door Gallery under ledning av bl.a. Magnus Westerborn som vi känner sedan tidigare från SFF och Bokmässan. Vi har ett litet sortiment fotoböcker i en hylla i det lilla galleriet. Öppningsutställning var Martina Holmbergs ‘Fade to black’ som även vi ska visa i mars 2013.  Även Magnus kommer att visas i Rimforsa under sommaren 2013 med en USA-utställning i samband med Kindas och Ydres Amerikaveckor.

24 oktober delas Fotobokspriset ut av SFF på Rival i Stockholm. Vi har de nominerade titlarna till försäljning i foajén. Grattis till alla de nominerade och särskilt till Inka och Niclas som tog hem priset med ‘Watching humans watching’.

November

Traditionsenligt i allhelgonahelgen bär kosan av till Naturfotofestivalen i Vårgårda med fotoboksförsäljning i Sporthallen. Många trevliga återseenden och möten blir det på dessa festivaler.

November är även månaden för den stora Fotomässan i Älvsjö/Stockholm som brukar vara den sista helgen. I år medverkar vi inte själva på plats, men ser i alla fall till att det finns minst tre lastpallar med intressanta fotoböcker i Boktorgets monter. En av pallarna packar vi i Rimforsa och två kommer med importböcker från England.

En av anledningarna till att vi måste avstå från deltagandet på Fotomässan är att vi den 21 november har både vernissage och bildföreläsning med Jan Jörnmarks ‘Avgrunden’. En utställning som sedan pågår till 6 januari 2013. Delar av utställningen kommer att visas på Östergötlands museum under april 2013 och då även en föreläsning. Kul att vi lyckades få utställningen hit till östra Sverige först.

I november-numret av Tidningen FOTO finns vi med i en artikel skrivet av Eva Bergstedt…över ett helt uppslag .

December

Den 9 december i snöyra och isande kyla är det Skyltsöndags-jippo med tävlingar och musik i Rimforsa och vi har otroligt många besökare i galleriet.

…och hur blir 2013?

Man kan ju ganska lätt inse att vi inte kan hålla riktigt samma tempo som under 2012, men mycket är redan på gång.

Utställningsplaneringen pågår och det är klart med Jan Töves ‘Silent Landscape’, med vernissage 19 januari, Peter Erikssons ‘Penumbra & 665’ samt Martina Holmbergs ‘Fade to black’  med vernissage 2 mars. Sen under våren och sommaren visar vi bl.a. Gustav Markholm, en ung lovande naturfotograf från Linköping, ‘Pinhole & Toy’, en samlingsutställning med hålkamera- och leksakskamerabilder, Magnus Westerborns ‘Bikeriders for Jesus’ och ‘USA’. Förhoppningsvis har vi en spännande Rimforsa-utställning ur två Stockholmsfotografers perspektiv under hösten. Linköpings fotoklubb kommer att ha en utställning under temat ‘Lust’ i februari och fram i april kommer även Åtvidabergs fotoklubb att ställa ut i samband med utgivning av sin bok om Åtvidaberg. Fler fotoklubbar är naturligtvis välkomna att höra av sig.

Vår webbutik har alldeles för många år på nacken och behöver moderniseras…framförallt bakom skalet. Arbetet är påbörjat och vi hoppas på en lansering under första kvartalet 2013…men det är viktigare att det blir bra än att det går fort.

Vi kommer att behöva dra ner på mäss/festivaldeltagande, men under första halvåret av 2013 kommer vi i alla fall ses i Västerås, Åmål och Mullsjö.

Vi önskar er alla ett riktigt Gott Nytt 2013 !
/Erkki Saikkonen och Nilla Wermstedt

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: