Fotobokspriset 2011. Och vinnare blev…

Maria Miesenberger med boken Sverige/Schweden!


Maria Miesenberger - Sverige/Schweden


Till skillnad från tidigare år då prisutdelningen varit på bokmässan i Göteborg, delades det ärofyllda priset i år ut vid en ceremoni på hotell Rival i Stockholm . Prissumman är på 30.000 kronor och 10.000 vardera för andra till femteplats.

De övriga som nominerades i år var:


Nils Petter Löfstedt - The PierCatharina Gotby - PresenceMikael Olsson - Södrakull FrösakullHendrik Zeitler - A place of ones own

Årets jury bestod av :
Marianne Lindberg De Geer, konstnär, scenograf, maskör och dramatiker
Julia Peirone, fotokonstnär
Aron Mörel, ansvarig redaktör för Londonbaserade förlaget Morelbooks
Ruben Östlund, regissör
Eric Ericson, konstnär och författare.


Svenska Fotobokspriset är ett pris som instiftades 1996 av fotoförfattare och -illustratörsektionen inom Svenska Fotografers förbund, och har som uppgift uppmärksamma och stimulera kvalitativ fotoboksutgivning. Priset togs då hem av Anders Petersen, och efter honom har namn som Jan Henrik Engström, Nina Korhonen, Anna Clarén och Sune Jonsson stått högst upp på Juryns lista.


Förra årets vinnare blev Hannah Modigh, med den uppmärksammade boken, Hillbilly Heroin, Honey (Journal). En dokumentärfotografisk skildring, som tog sitt avstamp i St Charles, Virginia. Ett av alla samhällen som växte upp runt kolgruvorna i USA, och som föll samman, när gruvorna lades ner. Här skildras de kvarvarande innevånarnas drömmar och kampen för överlevnad


Årets bidrag skildrade kanske i större grad den egna själens drömmar och strävan efter mening, och får väl sägas tar sig ett mer konstfotografiskt-uttryck, även om motiven i sig är en förutsättning för berättelsen.


Annons

Om Holmberger

Grafical Designer, photographer and Multijournalist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: