Omvägar och villovägar

Nuförtiden finns det ett jättebra sätt att hamna på villovägar. GPS! Vår lilla bokhandel Neva Books & Pics är ett typexempel på GPSens förträffliga villovägsförmåga. Mången gäst har knappat in Kalmarvägen i Rimforsa …och hamnat på Kalmarvägen i Kisa.

För oss lantisar är GPS en underbar källa till sightseeing i storstaden. Man knappar in sitt mål och ”tanten” håller reda på alla avfarter och korsningar. Nästan.

Vid gårdagens besök i Stockholm råkade vi ta fel avfart ur en rondell och åkte in i en tunnel. Vår kära GPS tappde då kontakten med sina gudar sateliterna och förutsatte att vi kört rätt. Vilket naturligtvis blev totalt fel.

När vi åter såg himlen fick ”GPS-tanten” fnatt. ”Försök att vända tillbaka!” var hennes kommentar (fullständigt omöjligt, 4 filer och massssssssor av bilar) ”I nästa korsning, ta höger och direkt höger igen!” (vilket visade sig vara en återvändsgränd) ”Försök vända tillbaka… försök vända tillbaka…VÄND TILLBAKA!!! I nästa korsning ta vänster” (enkelriktad)… ”FÖRSÖK VÄNDA… MEN VÄND DÅ FÖR HELSKOTTA!!!!VÄND!!!!”

Plötsligt blev tanten tyst. Vi hade lurat henne, använt en gammal hederlig papperskarta och kört i en stor cirkel. Men vi fick inga ursäkter eller kommentarer om att hon har haft fel utan bara ett torrt konstaterande ”Fortsätt 2 kilometer rakt fram!” När vi så småningom fick höra henne säga ”Ni har nu nått resmålet” hade vi åkt sightseeing runt hela Södermalm.

Men Stockholm är Stockholm. Inte fanns det någon som helst möjlighet att parkera vid Galleri Ikon som var vårt resmål. Varför finns det ingen funktion för lediga p-platser i GPS-apparaten? Istället skrek hon högljutt ”FÖRSÖK GÖRA EN U-SVÄNG!” medan vi letade parkering allt längre bort.

Två böcker om udda resmål utanför allfartsvägarna med bilder av Hans Hammarskiöld, hittar du i vår webshop. Och vill du prova GPSens förträfflighet att hitta pärlor, finns det GPS-punkter till varje café i böckerna om caféer i Småland och på Öland.

Annons

En kommentar

  1. Hon gör sitt bästa, men varken smart eller flexibel brukar hon vara 🙂 hederlig gammal kartlälsare i passagerarsätet är nog inte att förakta ändå :)//ylva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: